Resultatet av uppföljningen hos logopeden

Tyvärr blir det glesa blogginlägg. Hinner oftast inte dagtid och däckar vid läggning av barnen vid 19-tiden varje kväll. Har verkligen ingen energi just nu.

I fredags hade vi återbesök med Henning hos logopeden. Det var intressant. Några har undrat varför vi sökt oss dit redan nu när Henning fortfarande är ganska liten, men nu är jag glad att vi gjorde det.

Logopeden misstänker starkt att Henning har ett kort och stramt tungband. Det har jag själv misstänkt av flera anledningar som till exempel misslyckad amning, lätt att sätta i halsen, snarkningar, sent tal och dåligt uttal. Kändes nästan skönt att få det bekräftat.

Förutom det så sa hon att han som jag skrev tidigare verkar ha ett väldigt stort ordförråd. Grammatikkunskaperna verkar vara normala för åldern och förståelsen är också bra. Däremot har han väldigt många och oregelbundna problem med att uttala. Vissa bokstäver kan uttalas i några ord, men de faller bort eller sägs fel i andra. Dessutom sätter han ofta bokstaven H framför många ord vilket är ett ganska ovanligt talfel som man tydligen bör vara observant på.

Så nu väntar vi på tid till Danderyd där vi ska träffa någon som är specialist på tungband och tungmotorik. Så får vi se om tungbandet behöver åtgärdas, och logopeden vi går hos nu ville ha expertutlåtande innan hon påbörjar talträningen. Efter nyår kommer vi börja ganska intensiv träning på talcentrum då hon trodde det skulle krävas ganska täta besök och intensiv träning. Hon trodde att Hennings tal kommer förbättras mycket med träning inom ett år, men kanske får vi fortsätta gå dit ännu lite längre.

Nu är jag verkligen glad att vi sökte oss dit i tid. Så onödigt att vänta tills han själv blir mer besvärad av det och kanske börjar sluta sig och inte våga prata med andra.

Gillar

Kommentarer

Cecilia,
Vad skönt att ni får hjälp! Klara hade också ett kort tungband men det klipptes när hon var kring året (om jag minns rätt) då det annars skulle påverka mat, tal osv. V 28!! Otroligt vad tiden går fort! Kram till er
bebiskarusellen.blogspot.se/