Stor irritation efter tiomånaderskontrollen

Idag var vi på tiomånaderskontrollen med Liv på BVC. Allt såg bra ut, normal utveckling, längd och vikt etc. Sedan frågade läkaren om hon ammar fortfarande och om det går bra med att äta vanlig mat. Jag sa som det var att det de flesta dagar går det bra även om hon är lite kräsen med vad hon äter och att hon nu endast ammar kvälls- och nattetid. Då sa läkaren att hon måste sluta amma/äta på nätterna nu på en gång annars skulle hon bli tillväxthämmad. Jag frågade om hon menade allvar och det gjorde hon självklart. "Jaja" sa jag, "vi får väl se hur det blir med den saken".

Sedan sa hon att om hon sov i vår säng så skulle hon börja sova i egen säng nu. Jag ifrågasatte (igen) varför hon var tvungen att sova ensam och fick då till svar att annars skulle hon inte kunna få tillräckligt bra sömnrutiner. Jag undrade då hur hon skulle kunna sova utan det som gör henne lugn och trygg (vi föräldrar) och fick då till svar att vi bara skulle lägga henne i hennes säng och när hon skrek skulle vi prata med henne, ta upp och trösta en stund och sedan lägga ner henne igen. Tillslut skulle hon somna. Kanske kunde det gå lättare om pappan tog nattningen eftersom jag brukar amma och det var ju inte det bästa. Det skulle nog ta några dagar innan hon vande sig, men det var bara att hålla ut.

Usch va förbannad jag blev. Kokade hela jag och det enda jag fick fram var fnysningar och hade jag öppnat munnen hade det nog kommit ut något i stil med "men är du helt dum i hela huvudet?!". Så kanske var det tur att jag höll igen. Men detta har kokat inom mig hela dagen.

Nog för att jag många gånger har velat sluta amma, och ofta vill. MEN det ska då ske när vi/jag vill OCH rekommendationerna är att helamma till sex månader och delamma i minst ett år enligt Livsmedelsverket eller till och med i två år enligt WHO. Detta har jag läst i Rikshandboken i barnhälsovård och vad jag förstår är det den BVC i Sverige ska utgå ifrån? En läkare ska väl inte komma med en massa hitte-på-rekommendationer och påhitt om att mitt barn kommer bli tillväxthämmat om jag inte slutar amma på natten för att hon tycker det??

Är det någon annan som hört om denna tillväxthämning? Och varför skulle då stora delar av världen rekommenderas att amma minst ett år eller längre om barnen då blev tillväxthämmade? Låter som tomt hot tycker jag.

Och jag kan heller inte hitta någonstans i rikshandboken att BVC ska råda föräldrar att de inte ska samsova med sitt barn (förutom nyfödd såklart p g a risken med plötslig spädbarnsdöd). OM jag skulle be om hjälp och råd med sömnrutiner kan BVC försöka hjälpa, men läkaren ska inte ge mig något icke efterfrågat råd som dessutom går ut på att vårt barn ska skrika sig till sömns i några dagar tills hon vant sig (eller gett upp för att ingen bryr sig om hennes känslor längre). De flesta studier jag har läst på sistone har visat att samsovning och närhet är bra, men jag har inte orkat leta fakta på detta ännu.

Hur som helst har jag absolut inga planer på att lyda henne, för hon sa att detta var saker som vi nu ska göra. Men jag tycker det är skrämmande att läkare på BVC får säga och bete sig hur som helst och då prata i meningar som "du ska sluta amma på natten nu annars kommer ditt barn bli tillväxthämmat". Tänk er om jag som osäker förstagångsföderska fick höra detta och kanske inte hade modet eller orken att ifrågasätta eller tvivla på om det en läkare säger är rätt eller fel? Hur många har gått hem efter läkarbesök hos denna person och kanske slutat amma mot sin vilja eller tvingat sitt barn att skrika sig till sömns?

Blir så otroligt arg. Ska skicka mail till chefen på BVC.

Gillar

Kommentarer

HjärtebarnEllen
HjärtebarnEllen,
Vilket jkla stolpskott till läkare lite jkla vett bör de ha i skallen och fortsätt du att amma och samsov med henne med gott samvete ❤ då min dotter är 18 månader snart och är hjärtsjuk och jag ammar henne och samsover med lilla Ellen sen föddes och hon är tillväxthämmad pga av sitt hjärtfel och de låter knäppt att läkare säger att din dotter blir tillväxthämmad 😠 styrkekramar ❤
nouw.com/hjärtebarnellen
Johanna,
Men vad är det för j-kla läkare? Klart hon inte kommer bli tillväxthämnad för att ni nattammar. Och samsov gjorde vi tills Odd var 2 1/5 år och det var då aldrig någon som sa något om det och det gick då alldeles utmärkt att då flytta honom till eget rum och egen säng. En av barnläkarna på vårt bvc slänger också ur sig en massa dumheter och egna åsikter och presenterar det som fakta. Jag har sagt åt bvc att jag aldrig vill ha den lökaren igen. Gör som du själv tycker är bäst och be om att få träffa någon annan nästa gång.
enskaninginorrland.wordpress.com